iGazda

A precíziós gazdálkodás során a termelő döntése után a technológia beszerzése történik. Ez önmagában kevés, önállóan nem csodaszer, szükség van a termelő tudására, tapasztalatára is. Ugyanakkor ezek komplex, sok elemből felépülő egységes rendszerek, amelyekhez támogatást kell adni. Jellemzően elektronikai rendszerelemekről beszélhetünk, egy részére van és lehet ráhatásunk, egy része tőlünk független.

Az intelligens gépek, a GPS, a műholdakra történő rálátás, a mobil adatkapcsolat azok, amelyeket távolról is lehet ellenőrizni, információt adni a művelést végzőnek ezek állapotáról. Amit viszont tudni kell, hogy vannak olyan elemek, amelyek nem láthatóak, nehezen kimutathatóak egy adott pontban, mint az ionoszféra állapota, az állapotából adódó torzítások vagy pontatlanabb helymeghatározások. Ezért nagyon fontos a szoros együttműködés a szolgáltató és termelő között.

Teljeskörű precíziós gazdálkodást használók száma viszonylag alacsony. Ennek oka az, hogy az elsődleges szempont a művelési, ráfordítási költségek csökkentése és ez nem minden esetben mutatható ki azonnal. Az automata kormányzás egy olyan eleme a gépi műveleteknek, ahol a megtakarítás azonnal jelentkezik, ez egyre több gazdaságban meg is jelenik, gyors ütemben növekszik a felhasználók száma. A tápanyag utánpótlás, a precíziós növényvédelem során már nem ennyire egyértelmű a megtérülés számítása, szükséges más technológiai elemek használata is, ezek lehetnek a távérzékelés, a szenzoros érzékelés bevonása, a térképezési adatok kiértékeléséből a kijuttatási térképek összeállítása. Ehhez azonban szükség van még terepi bejárásokra, mérésekre, kalibrálásokra és a kimeneten megjelenő adatok pontossága (időszaktól függően) 65-80% lehet. A vegetációs index, gyomtérképezés, talajminőség vizsgálata történhet távérzékelési eljárásokkal, a felvételekből ortofotó készíthető, majd a kiértékelés során készíthető olyan kijuttatási térkép, amely már vezérelni tudja a permetezőt, a műtrágyaszórót. De itt is nagyon fontos szerepe van a termelőnek, nem elég csak az algoritmusokkal számított értékekkel végezni a kijuttatást, lehetőséget kell biztosítani a beavatkozásra, a kijuttatott mennyiségek változtatására.

Egyre jobban terjednek a pilóta nélküli repülő eszközök, amelyekkel a térképezés, az öntérképezés megvalósítható. A megfelelő eszközök nem olcsók és figyelembe kell venni a törvényi szabályozásokat, amelyek a légtér használatáról szólnak. Ehhez szintén támogatást kell adni olyan megoldásokkal, amellyel a repülési útvonal összeállítható, a feladat elvégzése (fénykép készítése) programozottan beállítható, a repülő eszközbe betölthető.

Nagyon fontos eleme a szolgáltató és termelő kapcsolatának a bizalom, hiszen a rengeteg elektronikus adat ami képződik, célszerűen a szolgáltatónál, felhőben nyújtott szolgáltatásban vehető igénybe. Ahogy ez a bizalom kialakul, az információs technológia fejlődik, a mezőgazdaságigép-gyártók beépítik a támogató elektronikát, folyamatosan nő a felhasználók száma, szerintem egy robbanásszerű elterjedése várható a termelőknél.

www.igazda.hu

iGazda